V naší ulici máme souseda z Taiwanu a občas spolu venčíme psy. Nedávno jsem ho na jedné z procházek požádala, jestli by mě naučil vařit nějaké skutečně pravé čínské jídlo, ne jen nějakou napodobeninu z asijských bister, přizpůsobenou evropským chutím.
Pozval mě tedy k sobě domů a ukázal, jak se vaří pravé čínské kung pao, postup je následující:
Kuřecí prsa (tak půl kila) jsme nakrájeli na kusy o velikosti sousta, přidali k ním 3 lžíce tmavé sojové omáčky, lžíci třtinového cukru, lžící ústřicové omáčky a nechali půl hodiny marinovat. Po půl hodině jsme k masu přidali vejce a lžíci kukuřičného škrobu a směs promíchali. Pak soused nalil do hlubšího rendlíku slunečnicový olej, do rozpáleného oleje naházel kousky masa. Zatímco co se smažilo maso, soused nakrájel pár velkých plátků zázvoru a asi pět stroužků česneku, které nahrubo nadrtil nožem. Toto voňavé koření, které jak mi vysvětlil, je základem čínské kuchyně, vhodil na rozpálený wok s asi třemi lžícemi oleje, přihodil k nim tak 30 kuliček barevného pepře, lžící mleté sladké papriky, lehce promíchal, aby se vůně spojily, a zalil to tmavou sojovkou a asi lžící sladkokyselé chilli omáčky. Tuto směs jen zlehka promíchal, vhodil do ní pár buráků a dal do ní usmažené kuřecí kousky a velké kusy jarní cibulky. A bylo hotovo!
Výsledkem bylo super křehké kuře, obalené ve voňavé omáčce, které jsme snědli tak rychle, že ani nemám fotku jak to vlastně vypadalo. Takže určitě budu muset kung pao uvařit brzy zas a příště ho snad stihnu i nafotit.
Jo a mimochodem, divila jsem se, že do kung pao nepřidal jinou zeleninu, než jarní cibulku (protože z rychlého občerstvení jsem zvyklá na barevnou směs plnou paprik, cibule, zelí, mrkve a bůhví čeho dalšího s pár kousky masa v poměrně řídké omáčce), ale prý takto pravé kung pao rozhodně nevypadá. A musím mu dát za pravdu, že jeho verze nechá vyniknout dokonalou směs koření, ke které není nutné přidávat už nic dalšího.